Öt Elem Wushu Egyesület

Magyar Taiji Kulturális

Központ

 
FŐOLDAL                                      Formák (leírás, video)                                                  Olvasmány
Tai Ji
Az edzésekhez folyamatosan lehet csatlakozni,
minden korosztály jelentkezését várjuk!
 
 
Edzések helyei és időpontjai

Kedd

Kezdők edzése

19.30-21.00

Dési Huber István Művelődési Ház,
Budapest IX. ker.

Szerda

Kezdők edzése

19.30-21.00 Dési Huber István Művelődési Ház,
Budapest IX. ker.

Péntek

Haladók edzése

19.00-21.00

Dési Huber István Művelődési Ház,
Budapest IX. ker.
 
 
 
 

 

Taiji Quan

 

 

Kínai harcművészeti stílus, az úgynevezett "Belső Irányzatok" legismertebb és leg teljeskörűbbnek tartott képviselője. Jellemzője a nem pusztán fizikai erőre alapuló gyakorlásmód, az energia - a Qí - teljes körű alkalmazása, és a gyakorlások során lassú és folyamatos meditatív mozgásban végzett formagyakorlatok, valamint azok harci alkalmazásai.

Alapítója: Csang San-feng (1247-1447?)

A Taiji Quan, a lassú, kecses, ritmikus mozgások ősi művészete, Kínából származik, ahol még most is rendkívül népszerű, sokszor a parkokban, a friss reggeli levegőn gyakorolják. A Taiji gyökerei a taoista filozófiáig nyúlnak vissza. Mozdulatai gyengéden mozgatják és erősítik a szerveket és izmokat, javítják a keringést és a testtartást, egyaránt nyugtatják a testet és a lelket.
A Taiji Quan szó szerinti fordításban "Legfelsőbb Legvégsőbb Öklöt" jelent, de ez nem takarja pontosan jelentését. "Erő a lágyságban", "a mozgásban rejlő költészet" és "a mozgó harmónia" jobban kifejezi a Taiji szellemét.

A Taijit sokszor, sokféleképpen jellemezték: egészségmegőrző módszerként, gyógymódként, a test koordinációjának javításaként, relaxációként, önvédelmi módszerként és a tudatosság erősítéseként éppúgy, mint egyszerű testgyakorlásként. A kemény küzdősportokkal ellentétben, amelyek az erőn és a gyorsaságon alapulnak, a Taiji "lágy" és "belső". A hangsúlyt a természet meghajló vonására helyezi, amely legyőzi keményet és ellenállót - ahogy a vízesés végül elmossa az alatta lévő sziklát. Türelmet és elengedettséget tanít, s a szellem, a tudat és a test összehangolásának megértésére serkent. A modern életmód feszültségeinek kiváló ellenszere, mely bármilyen életkorú, helyzetű és képességű ember javára válik. Semmiféle speciális felszerelés vagy ruházat nem szükséges hozzá, s ha egyszer megtanultuk, egész életünkre velünk marad - csak egy kis rendszeres gyakorlás szükséges hozzá.
Gyermekkorunkban szabadnak, lazának, ruganyosnak és élettel telinek éreztük magunkat. Ahogy öregszünk, az élet nehézségei és traumái - rájuk adott válaszainkkal együtt - feszültséget feszültségre halmoznak, melynek eredménye merevség, stressz, betegség és fáradtság. A Taiji újra összeköti a szellemet és a testet, segít ellazítani az ízületeket és az izmokat, kiengedi a feszültséget, nagyobb térbeli és mozgásbeli tudatosságot eredményez környezetünkkel kapcsolatban, illetve elősegíti a saját és mások energiájának megértését.

forrás: Paul Tucker : Tai Chi
"Taijit azért tanulunk, hogy egészségesebbek és boldogabbak legyünk, azért mert egyszerűen jó."

Kezdetek

Egyes források szerint a Taiji 6000 éves, míg más, konzervatívabb becslések szerint csak pár száz éve született. Eredetileg olyan szigorúan őrzött titok volt, amely csak egyetlen családon belül terjedt. Egy hozzá hasonló mozgásművészetet már valószínűleg a Tang-dinasztia (Kr. u. 618-906) alatt gyakoroltak, általában azonban a Sung-dinasztia alatt élő Csang Szan-Fenget (született 1247-ben) tartják a Taiji megalapítójának. A hagyomány szerint ez a taoista szerzetes látta, amint egy daru megtámadott egy kígyót, s az ihlette meg, ahogy a kígyó a maga lágy és hajlékony természetével kicselezte a daru kemény, támadó csőrét.
Yang Lu-Csan (1799-1782) volt a Yang stílusú Taiji megalapítója. A legenda szerint úgy tanult, hogy megleste, ahogy Csen Csang-Hszin oktatta tanítványait, s hamarosan már a haladóbbakat is képes volt legyőzni. Csen nagymestert ez olyannyira lenyűgözte, hogy megtanította Yangnak az összes családi Csen-Taiji fortélyt, gondolván, hogy jobb a Taiji lényegét elterjeszteni a világban, mintsem hogy a családtagok között elveszítse vitalitását.
Yang Jien-Hu (1839-1817) Yang Lu-Csan harmadik fia, szintén híres Taiji  magyarázó volt. Az o harmadik fia Yang Csen-Fu (1883-1936) úgy gondolta, hogy a Taiji az egész nemzet egészségét megjavíthatná és szellemét felemelhetné. Az o tanítványa volt Cseng Man-Csing hét évig. A jelenlegi Yang formát Yang Cseng-Fu határozta meg, majd Cseng Man-Csing (1901-1975) módosította, aki a forma egyes ismétléseit elhagyta, de úgy, hogy a lényegét megtartotta.
A kulturális forradalom után sok nagy tanító Délkelet-Ázsiába menekült, különösen Tajvanra, Szingapúrba és Malajziába. Cseng Man-Csing vitte a Taijit New Yorkba az 1960-as évek közepén, ami Gerda Geddes révén került át Nagy-Britanniába. Azóta virágzik szerte a világon.

forrás: Paul Tucker : Tai Chi

Csang San-Feng, a hagyomány szerint 1247. április 9-én született, éjfél körül, a Sárkány-Tigris Hegységben a Kjang-Si tartományban, Kínában.

Fiatal korában komoly elméleti és gyakorlati tanulmányokat végzett, s mialatt a Három Csúcs (San Feng) közelében élt és meditált, mesterévé vált a Shaolin  harcművészeteknek. Később a Wutang hegységbe ment elvonulásra, ahol taoista remeteként élt hosszú évekig, és alapos, nagyon magas szintű önmegvalósításra tett szert.

Történelmi feljegyzések szerint a következő kétszáz évben alkalmanként megjelent az emberek között és néhány kiválasztott számára lehetővé tette, hogy tanuljanak tőle. Miután többé senki nem találkozott vele, életének idejét 1247 és 1447 közé teszik, bár halálának körülményei sohasem váltak ismertté.

Csang mester több különböző néven vált ismertté hívei között, úgymint Csang San-Feng, Cseng San-Feng, Csang Csun Pao, Csang San Pong, Csang Tung, Csang Nagymester, Csang a Halhatatlan és Halhatatlan Csang.

Legendák

A korai legendák szerint Csang mester ismertsége a Csengcsu Birodalom (1403-1424) idején vált a legemlékezetesebbé, nem kis feltűnést keltve a politikai körök közelében is. 1459-ben, mint halhatatlan taoista Szent, fontos részévé vált a Wutang folklórnak, mivel a hagyomány szerint jelentős szerepe volt a Belső Irányzatok, mint harcművészeteknek a megalapozásában és kifejlesztésében.

A legenda szerint Chang San Feng egyszer egy mámorító italt főzött magának, amitől álomba szenderült, és furcsa látomásai voltak. Harci technikák sora jelent meg álmában. Két nap múlva ébredt fel, és azonnal hozzá is kezdett a technikák gyakorlásához. Lassú, megszakítás nélküli mozgással járó gyakorlatokat ismételgetett, amelyek folytonos körforgásban olvadtak egymásba. Chang a következő két évben egyre fiatalosabb lett, és ezt az új technikáinak tulajdonította. Fogadott egy tanítványt, Csen Csia Kou-t, aki továbbadta ismereteit családjának. Több mint 400 évig a család titka maradt a formagyakorlat. Végül egy leszármazott átdolgozta, és a technika több ágra szakadt.

A Taiji Quan mesterei legyőzhetetlen harcosoknak bizonyultak minden esetben, minden helyzetben, minden más ismert stílus mestereivel szemben. Legendás, misztikusnak tartott erejüket és képességeiket alapos, kimerítő magyarázatok és ma is ismert technikák, gyakorlati feladatok sorain át megvalósítható tudásanyag igazolja. A Taijit az egész világon, mint a "Harcművészetek Királyát" ismerik el.

A mában

A mai kor egyik leghíresebb képviselője Dan Docherty, skóciai harcművész (Taiji Gladiátornak nevezték el), aki a Tai Chi-ról alkotott egyenes és gyakran tekintélyromboló nézeteivel a Nagy Britanniai Tai Chi közösség számos tagját felháborította és feldühítette.

Dan a karatéban tett kezdeti lépései után a Hongkongi Királyi Rendőrség felügyelőjeként kezdett Taiji Quant tanulni. Egy év után fejébe vette, hogy bebizonyítja a nagyvilágnak, de főleg a harcművészeti köröknek, hogy a Taiji harcművészeti ereje nem veszett a legendák ködébe, az a mai napig hatékony stílust képvisel. Nehézsúlyban indult az 1976-os Dél-kelet Ázsiai Harcművészeti Bajnokságokon, ahol második helyezést ért el, majd 1980-ban megnyerte a nyitott súlyú bajnokságot (a hatás és elismerés kedvéért két súllyal nagyobb kategóriában mérkőzött meg).

Stílusok

A Taiji Quan tradicionálisnak tartott stílusai a Csen, a Szun, a Jang és a Wu stílusok. Leghíresebb képviselői a Jang család (Jang Csen-fu, 1883-1936), akiknek a Jang stílus létrehozását köszönhetjük (Jang Lu-csan, 1799-1872). Jang Csen-fu tudását csodálattal vegyes félelem övezte. A sokszor barátságos harcművész és elismert tanító arca mögött könyörtelen harcos rejtőzött, és alkalmas helyzetekben nem szégyellte kimutatni vadságát és sokszor megmagyarázhatatlannak tűnő erejét.

A Taiji Quan népszerűsítésének legfontosabb alakja Cseng Man Csing volt, aki Amerikába utazása után először kezdte a nagy nyilvánosság számára tanítani a harcművészetet.

Mai napig a módszert a legkülönbözőbb céllal tanulják világszerte. A reggeli torna finomabb és "mélyebb" változataként emberek ezrei járnak ki Kína városainak tereire, hogy együtt gyakorolják a harmonikus formagyakorlatokat.

Más esetekben a legváltozatosabb harcművészetek gyakorlói építik be felkészülésükbe az egyensúlyra, összpontosításra és ellazultságra késztető formák elemeit. Ezen kívül akadnak a stílus mai elszánt követői, akik a Belső Gyakorlatokkal együtt alaposan tanulmányozzák és gyakorolják a művészet teljes megvalósítását.

Alapok

Bár a Taijit végső soron önvédelemre is használhatjuk, és a legtöbb Taiji csoportban tanítják is a gyakorlati alkalmazásokat, főként egészségfejlesztő hatásai miatt gyakorolják. Különösen hasznos az éberség és a testtudat növelésére, illetve a koncentráció és az érzékenység fejlesztésére. Javítja az egyensúlyt és a testtartást, illetve növeli a "megalapozottság" érzését. Mindamellett az összes tartásnak és mozdulatnak megvan az az értelme is, hogy általa képesek vagyunk megvédeni magunkat valamilyen támadóval szemben. Lágysága és mélysége nem zárja ki, hogy az önvédelem nagyon is hatékony formája legyen.
A Taiji fizikai és szellemi aspektusait nem könnyű egymástól elválasztani, mivel szorosan összetartoznak. A kínai orvostudomány szerint a szellem, a tudat és a test összhatása a jólét nélkülözhetetlen feltétele. A fizikai tünetek hatással vannak az érzelmekre és a lélekre, a mentális problémák pedig befolyással vannak egészségünkre. A Taijiban egyaránt fontos egészségünk és önvédelmünk számára a macskához hasonló éberség, az ellazult elme, az ízületek meglágyítása és felnyitása, illetve a Qi egyensúlya és egyenletes áramlása az egész testen keresztül. Ha már a sajátunknak érezhetjük ezeket a minőségeket, amihez sok év gyakorlás szükséges, elkezdhetünk dolgozni a sebesség növelésén is, hogy a mozdulatok alkalmazását partnerrel gyakorolhassuk, miközben megőrizzük a Taijihoz nélkülözhetetlen pontosságot, egyensúlyt és elengedettséget.

forrás: Paul Tucker : Tai Chi

Alapelvek

Qi
A Qi az emberi élet hajtóereje, a gondolat mögött lévő szikra, kreativitás és a minket fenntartó és tápláló növekedés. A testben az energia mozgásaként érzékelhetjük, s leginkább az elektromos áram keringéséhez lehetne hasonlítani.
A Qi a testben a meridiánoknak nevezett csatornákon keresztül áramlik, miként a vér az erekben. Ha valahol akadály jön létre, s a Qi nem tudja a kellő mértékben áramolva táplálni a szerveket, akkor betegség keletkezik. A Qi fogalma alkotja a Taiji legfontosabb mozzanatát, hiszen az a Qi szabad áramlását elősegítő egyensúlyt próbálja visszaállítani.

A Tan Tien
A Qi a Tan Tienben raktározódik. Ez egy körülbelül golflabda nagyságú terület, mely négyujjnyival a köldök alatt, a hasunk és hátunk közötti szélesség hasunk felőli oldalának 1/3-án található. Itt van a test súlyának középpontja, a Taijiban minden mozdulat innen indul. Próbáljuk meg a lélegzetet és az elmét a Tan Tienbe süllyeszteni.

Jin És Jang
A Jin és Jang a természet egymást kiegészítő, mégis egymással szemben álló erőit, mint például az éjszakát és a nappalt, a hideget és a meleget, a nőit és a férfit, a telet és a nyarat, a halált és az életet jelképezik. Kapcsolatukat a harmónia és az egyensúly uralja. Mind a Jin, mind a Jang elengedhetetlenül szükségesek, állandó mozgás révén maradnak egymással egyensúlyban, és a köztük zajló kölcsönhatás hozza létre a Qit. A kínaiak megfigyelték, hogy ha egy emberben a Jin és Jang egyensúlya felborul, hamarosan a test Qije is megzavarodik, ami betegséghez vezet.

forrás: Paul Tucker : Tai Chi

Qi Gong

A qi energia amely átjárja a testet. Az ember feje tetején lévő Bai hui ponton lép be a testbe, és a talpon keresztül távozik. A Kínai orvoslás szerint a qi a tantien-ben raktározódik (a köldök alatt 3 ujjnyi távolságra).

A Tai qi olyan gyakorlatsor, amely mozgatja a qi-t a testben, és egészségesebbé teszi gyakorlóját.

A Ba Duan Jin (nyolc brokáttekercs) gyakorlat, amellett, hogy egészségmegőrző hatása van, a szerzetesek szerint qi-t fejleszt (megnyitja a és összekapcsolja a hét pár meridiánt a testben).

A qi gong mesterek képesek arra, hogy a qi-t a testük egy pontjára irányítsák, ezáltal lényegesen ellenállóvá téve azt a fizikai hatásokkal szemben. Egyes gyakorlatok segítségével ez eredményesen gyakorolható.

Ba Duan Jin / Nyolc brokáttekercs

1. Két kézzel megmarkoljuk az eget Shuang shou tuo tian li san jiao
2. Balra és jobbra kifeszítjük az íjat Zuo you kai gong si she diao
3. A lép és gyomor harmonizálása külön emelt kezekkel Tiao li pi wei dan ju shou
4. Öt baj, hét sérülés ellen hátrafelé nézünk Wu lao qi shang wang hou qiao
5. Fejünk és farkunk mozgatásával megtisztítjuk a szívet és a tüdőt Yao tou bai wei qu xin huo
6. Két kézzel felmászunk a lábon (vese, dou) Liang shou pan zu gu shen yao
7. Az ököl megfeszítésével és mérges tekintettel Zuan quan nu mu zeng qi li
8.

A sarok felemelésével és odacsapásával 100 betegség tűnik el

Bei hou qi dian bai bing xiao


A Taijiquan gyakorlása

A Taijiquan alapelvei

(ismeretlen szerző):

 1. A könnyű energia felemeli a fejet.
 2. A szemek Szellemmel telve összpontosítanak.
 3. Süllyeszd be a mellkast, íveld a hátad.
 4. Engedd le a vállad, lógasd a könyököt.
 5. Rendezd a csuklót, nyújtsd ki az ujjad.
 6. A test középen van és egyenes.
 7. Húzd be a keresztcsontot.
 8. Lazítsd el derekadat és combjaidat.
 9. A térdek mintha lazák lennének, de nem azok.
 10. A talpak a földet érintik.
 11. A hegyet völgy követi, a testrésze egyesülnek egy egésszé.
 12. Különböztesd meg a könnyűt és a nehezet.
 13. Benső és külső kölcsönösen irányítja egymást. Lélegezz természetesen.
 14. A Yi-t használd, ne a Li-t.
 15. A Qi kering a testben; kettéválik, fel- és lemegy.
 16. A Yi és a Qi kölcsönhatásban van.
 17. Az egyes testhelyzetek természetesen követik egymást; nem kell erőltetni, nincs ellenfeszülés, a test jól érzi magát.
 18. Mindegyik forma nyugodt.
 19. Egyik testhelyzet se legyen se túl kevés, se túl sok. A testtartások a középpontot keresik és egyenesek.
 20. Láthatatlanul alkalmazd technikáidat, ne leplezd le őket.
 21. Nyugalom a mozgásban
 22. Mozgás a nyugalomban.
 23. Könnyűség, majd fürgeség; fürgeség, majd mozgás; mozgás majd váltakoztatás
Forrás: dr. Yang Jwing-Ming: A legendás mesterek Taiji-titkai


Amikor elkezdjük, valószínűleg nehézkesnek és ügyetlennek érezzük majd magunkat. A kezdők gyakran meglepődnek, hogy milyen rossz a mozgáskoordinációjuk, és hogy milyen mozgásbeli különbségek vannak a jobb és bal oldaluk között. Ha éveken keresztül megszokta, hogy enyhén balra dől, akkor ha felegyenesedik, úgy fogja érezni, mintha jobb felé dőlne. Beletelik egy kis időbe, amíg mindez megváltozik. Amint azonban megtanul lazítani, a helyzetek és a lépések is természetesebbnek tűnnek majd. Legyünk türelmesek és szorgalmasak!

 • Lazítsunk. Ez a legfontosabb elv. A testnek lazának és nyitottnak kell lennie ahhoz, hogy a Qi szabadon áramolhasson. Hagyjuk, hogy felsőtestünkből a feszültség lábainkon keresztül, a talpunkon át a földbe távozzon.
 • Hagyjuk, hogy az elménk és a Qi-nk a Tan Tienben állapodjon meg. Ebben segíthet, ha mellkasunkat kicsit lesüllyesztjük. Lazítsuk el vállunkat és könyökünket. Felsőtestünk érezze magát könnyűnek és mozgékonynak, szabadnak és rugalmasnak. Alsótestünk legyen nehéz, szilárdan a földben gyökerező.
 • Eresszünk erős gyökeret a földbe - képzeljük el, amint kis gyökerek nőnek talpunkból a földbe. A váll-, csípő-, térd- és sarokízületeink legyenek egymással függőlegesen egy síkban, de úgy, hogy a gravitáció tartsa testünket egyenesen, ne pedig izomerő. Soha ne feszítsük meg egyetlen ízületünket sem.
 • Nyelvünk érintse a szájpadlásunkat.
 • Hagyjuk, hogy a mozdulatot elménk kezdje, majd jöjjön föl a lábainkon, irányítsa a derekunk, végül ujjainkon keresztül hagyja el testünket.
 • Legyünk a jelenben, arra összpontosítva, ami éppen történik; ne gondoljunk a megtett vagy a még megteendő mozdulatokra.
 • Soha ne használjunk erőt, kerüljük az energia pazarlását. Legyenek mozdulataink könnyűek, kecsesek és erőfeszítés nélküliek. Keressük a nyugalmat a mozgásban, a szentséget a cselekvésben.
forrás: Paul Tucker : Tai Chi

Formák:

 

 • 10-es Yang forma                                   (Video)
 • 24 yang forma                                         (Video)
 • Chen 13-as forma
 • 42-es pusztakezes verseny forma             (Video)
 • 32-es kard forma                                     (Video)
 • Bagua szablya forma
 • 42-es kard forma                                     (Video)
 • Yang 85-ös forma                                   (Video)
 • Yi lu
 • 67-es tradícionális Yang kardforma
 
Olvasmányok:

                                                                                                                                               Vissza a lap tetejére