Öt Elem Wushu Egyesület


FŐOLDAL ~~ EGYESÜLET ~~ GALÉRIA ~~ KAPCSOLAT ~


LÁSZLÓ KÁROLY shia-sang
sportoktató


László Károly

Világkupa 2004
csoportos1.jpg
2005 Edzőtábor
2005 Edzőtábor
sifu_es_kari.jpg
Tabanban_rock_koncerten2.jpg
shiashang.jpg

Már az általános iskola előtt aktívan sportolt, a KSI szertornász "kölyök csapatát" gazdagította. Kisiskolásként rengeteg probléma volt a magatartásával, folyamatosan verekedett, a heti 6 edzés sem tudta lekötni. Általános iskolában judo, thai box, birkózás és kick-box sportágakban jeleskedett, mindegyikből magyar bajnoki címet szerzett. (A birkózók közt eltöltött 5 év oly mély nyomokat hagyott benne, hogy még a felnőttkori full contact versenyeit is főleg földharc technikákkal nyerte meg.) 13 évesen ismerkedett meg a kung fu-val, egy barátja ötletére shirayan vajramutthi-t kezdett tanulni Leányfalvi Attilától. 15 évesen találkozott Si-fu Pavlisz Lászlóval és a Tang Jou Chuan Fa-val. Úgy érezte megtalálta a helyét és megannyi sportág kipróbálása után lehorgonyozhat. Mestere tanácsára elkezdett kung fu versenyekre járni, melyeket sorozatosan meg is nyert.

Barátságot kötött a stílus mestereivel, Si-fu Serflek Józseffel, Si-fu Polgár Lászlóval, Si-fu Sztraka Mihállyal, és Si-fu Bányai Attilával. 1993-ban megnyerte az I. Magyar Kungfu Bajnokságot, itt találkozott először Si-fu Robert Lyons-al és a shaolin kungfuval.

A Tang Jou mesterek shaolinná válását nehezen viselte, nehezen állt át a shaolinok tradícionális életmódjára, sorozatosan áthágta a shaolin etikett szabályait. Si-fu Pavlisz László távozásával Si-fu Serflek József szárnyai alá került, csiszolódott, lenyugodott. Shaolin versenyek tucatjait nyerte mind full contact, mind light contact kategóriában.

Egyetemi évei alatt kihagyott pár évet, majd Debrecenben Si-fu Bányai Attilánál tanult. Az egyetem után visszatért és régi ismerősénél-barátjánál siheng Mike Sándornál tanult Kispesten.

A tradícionális hierarchiát továbbra sem kedvelte (sok gyerekkori edzőtársa már mester fokozatot ért el), de barátja kedvéért letette a shia-shang vizsgát. 1999-ben a budapesti világbajnokságon megsérült, csak az ötödik helyet tudta megszerezni. Többször műtötték a térdét, nehezen gyógyult, 2001-ben mégis kiment Krakkóba ahol ismét csak az ötödik helyet sikerült megszereznie. Edzésein kezdett elfordulni a formagyakorlatok világától, és a sanda versenyzőkkel foglalkozott. A tanítványok sorozatos győzelmei arra sarkalták, hogy ezt az irányt követve tevékenykedjen. Versenyzői pályafutását 2004-ben fejezte be, a budapesti EB-n 2. helyezést ért el.

2005-től kisfia, Keve születése óta kevesebbet edz, a kínai kultúra felől mindinkább a MAGYAR kultúra, hitvilág, a MAGYARSÁG felé terelődik érdeklődése. Ezévben régi edzőtársaival megalapította az Öt Elem Wushu Egyesületet, melynek elnöke. 2006-tól Szigetszentmiklóson tanít sandát, itt ismerkedik meg Jóni Zsolttal, és Nagy Kálmánnal, jelenlegi oktatótársaival.

Eredmények:

  • 2X Világ Bajnok 5-ik
  • 1X Európa Bajnok 2-ik
  • sokszoros Magyar Bajnok
2005 Edzőtábor Bemutató 2005 Budapest Bemutató 2005 Budapest Bemutató 2007 Kayincbarcika Bemutató 2007 Budapest
DSC06670.jpg DSC06697.jpg K1_edzes.jpg
lo_szemeben_a_vilagot.jpg meditacioazerdoben.jpg

OKTATÓK:

Si-fu Duan Zhi Chao
Si-fu Serflek József
Shia-sang László Károly az egyesület elnöke
Tiao Lien Parragh Csaba
Nagy Kálmán
Varga Viktor
Takács Gergely
Varga Gergely
Varga István

VERSENYZŐK:

Búzás Norbert
Ferenczy Krisztina
Gödri Koppány
Gáspár Attila
Habash Antoine
Ormándi Márk
Rafiev János
Varga Balázs
Wágner Márk

Versenyeredmények